tdf

Temps de Ferro

4 gymkanes per la Vall Ferrera

LOGO

ALINS

11 enigmes
60 minuts
0,9 km

LOGO

ÀREU

12 enigmes
90 minuts
1,3 km

LOGO

ARAÓS

9 enigmes
70 minuts
0,7 km

LOGO

AINET DE BESAN

11 enigmes
70 minuts
0,8 km

CAT  –  CAS –  EN –  FR

ferro-2

ALINS

En Tonet ha descobert una cosa que no podia ser descoberta. Som a l’any 1798 i el notari de Sort està fent tractes amb una nova companyia estrangera per tal de donar-li llicències per poder extreure part del ferro de la vall que gestionaven els Castellarnau, i d’aquesta manera és quedarà amb una bona comissió.
El notari, que té influències a la corregidoria de Talarn, ha aconseguit de fer empresonar en Tonet i així tapar-li la boca fins que els tractes siguin al sac i ben lligats. El tràfic d’influències, els suborns i la compra de favors són el pa nostre de cada dia, perquè, en aquesta vall, el negoci de les fargues és el motor de l’economia. El notari vol fer-se ric, però el futur de la gent de la vall està en perill, i per tal d’impedir-ho cal que rescatem en Tonet.
Resol els enigmes que t’aniràs trobant pel camí, només així tenim la possibilitat de rescatar en Tonet i de no posar en perill l’economia de la vall.
ferro-3

ÀREU

Som a l’any 1800 i els veïns d’Àreu estan dividits. La majoria recolzen els Castellarnau, però una minoria encapçalada per en Joanot es volen unir a la iniciativa dels Casimiro d’obrir una farga nova a la zona de Santa Maria de la Torre, i trencar així el monopoli dels Castellarnau. La rivalitat entre els dos bàndols cada cop es fa més fosca, cosa que obliga en Joanot a escapar.
Haurà de trobar la sortida secreta sense ser vist pels habitants d’Àreu. Els Castellarnau li han deixat una sèrie de pistes, camuflades en forma d’enigmes, com a recompensa per la seva fidelitat. Són pistes que l’ajudaran a escapar i també a saber uns quants secrets del funcionament de les fargues.
Ajudareu en Joanot a desxifrar els enigmes per tal que pugui fugir alhora que descobriu els secrets més ben guardats dels Castellarnau?
ferro-1

ÀRAÓS

Som a l’any 1750 i, com que tothom va a missa, el mossèn de Sant Esteve d’Araós, sap tots els secrets del poble, perquè ell és qui confessa els vilatans. Els Castellarnau ho saben i estan aliats amb el mossèn. És així com els Castellarnau, han aconseguit de controlar el monopoli dels boscos; obtenir favors inexplicables i, fins i tot, apropiar-se d’algun projecte de negoci. Els veïns se n’han adonat i estan tan enfadats que han decidit d’unir-se per tal d’atrapar-lo i fer-lo confessar.
El mossèn ha deduït, gràcies als pecats confessats, que, al poble, existeix una sortida secreta i decideix buscar-la i fugir. No té gaire temps per escapar perquè els veïns ja s’han adonat del que està passant des de Llavorsí fins a Àreu, al territori de les fargues.
L’ajudareu a trobar la sortida secreta? Desxifreu els enigmes mentre passegeu pels carrers d’Araós tot descobrint els seus racons i part de la seva història
ferro-4

AINET DE BESAN

Som a l’any 1778 i ens trobem som a Ainet de Besan, un poblet situat al cor de la Vall Ferrera. La Vall és rica en minerals, aigua i boscos, i està en plena efervescència siderúrgica. La família Castellarnau, gràcies al seu poder econòmic i social, té el monopoli de la indústria del ferro, de les institucions i de la gent de la Vall. Hi ha, com a mínim, sis fargues que estan fargant a la vall o ben a prop: Ainet, Alins, Santa Maria, Llavorsí, Romadriu i la Torrassa.
 En Joan és un fargaire de la Farga de Moles, i ha estat testimoni d’una conversa inesperada en què els Castellarnau subornaven en Lluís Ciutat, notari de Sort; però en Joan ha estat de pega perquè lhan vist. Ara els homes dels Castellarnau tenen lordre de perseguir-lo i de fer-lo callar. Només hi ha una solució, abandonar la Vall, ràpid i sense deixar rastre. Al poble hi ha gent del moviment antifarguista, i només allà hi podrà trobar qui l’ajudi a fugir. Però per saber qui caldrà resoldre una sèrie denigmes. Només si els desxifra aconseguiran escapar.
Ajudaràs en Joan a trobar la sortida secreta d’Ainet de Besan? Els Castellarnau tenen el control de la vall i ell necessita que l’ajudeu per sortir sense ser vist. Resol els enigmes tot recorrent els carrers dAinet.

Preguntes freqüents

Com funciona el joc?

El joc és una ruta guiada on haureu d’anar resolent enigmes al voltant d’una història situada en l’època entre l’any 1750 i 1850, quan l’economia de la Vall Ferrera girava entorn de la indústria del ferro. L’objectiu serà resoldre un conflicte que es planteja en la introducció del joc.

Què necessito per jugar?

Un telèfon mòbil, connexió a internet i les ganes de jugar. El mateix joc us donarà les instruccions necessàries que necessiteu. Al començament, les indicacions des d’on començar, i a mesura que aneu resolent els enigmes, les indicacions per arribar a les següents ubicacions. Si us encalleu en algun enigma, us saltaran pistes que us ajudaran.

Fa falta descarregar alguna aplicació?

No és necessari. En clicar al botó jugar, entrareu a la web-aplicació del joc, sense haver de descarregar cap app.

És un joc de pagament?

No,  el joc és totalment gratuït.